Marijke Samsom

Veel mensen worstelen met voeding. Gewoon eten wat je lekker vindt ‘mag’ niet meer. Mensen moeten kiezen voor de ‘gezonde voeding’ zoals de voedingsvoorlichting ons die voorhoudt, lekker of niet. Maar is die voeding ‘gezond’ en vermindert die de kans op de alsmaar verder oprukkende ‘welvaartsziekten’?

Voeding en welvaartsziekten

De fabel van het foute vet en andere sprookjes over ‘gezond eten’
Veel mensen worstelen met voeding. Gewoon eten wat je lekker vindt ‘mag’ niet meer. Mensen moeten kiezen voor de ‘gezonde voeding’ zoals de voedingsvoorlichting ons die voorhoudt, lekker of niet. Maar is die voeding ‘gezond’ en vermindert die de kans op de alsmaar verder oprukkende ‘welvaartsziekten’? De officiële voedingsvoorlichting zegt de adviezen voor ‘gezond’ te baseren op gegevens uit wetenschappelijk onderzoek.

De voedingsvoorlichting werd 30 jaar terug zwaar ingezet, begin jaren ’80. Als de adviezen juist zouden zijn, zouden de Nederlanders sindsdien steeds gezonder zijn geworden. Steeds meer mensen volgen die adviezen. Mensen zijn inmiddels bang voor vet; er wordt duidelijk veel minder vet gegeten. Maar zijn we met z’n allen gezonder geworden? Dat is duidelijk niet zo, integendeel! Steeds meer mensen zijn te dik, worden nog dikker en krijgen diabetes, kanker of hart- en vaatziekten. De bevolking slikt zich bovendien wezenloos aan tonnen ‘geneesmiddelen’ die cholesterol verlagen, het bloed verdunnen, de bloeddruk verminderen of ze in slaap laat vallen. En die trend zet nog steeds door! Mensen worden gemiddeld ook op steeds jongere leeftijd getroffen door ‘welvaartsziekten’.

Dit roept de vraag op of die ‘gezonde voeding’ inderdaad zo gezond is en de kans op ‘welvaartsziekten’ vermindert. Ik startte daarom een uitvoerige zoektocht in wetenschappelijke bronnen naar die basis. Dit leverde een stortvloed aan informatie op. Dit is de schok: de feitelijke basis voor de meeste dwingende adviezen over “gezonde voeding” bleek zeer discutabel of zelfs afwezig. De zogenaamd ‘gezonde voeding’ blijkt notabene in veel opzichten juist ongezond! De welvaartsziekten hangen aantoonbaar samen met voeding.

Mijn boek bevat mijn bevindingen, aan de hand van honderden referenties uit wetenschappelijk onderzoek. Het is geschreven voor iedereen die zich interesseert voor de diepere achtergronden van ‘gezonde’ of ‘ongezonde’ voeding. En misschien wel vooral voor artsen, die vrijwel niets van voeding (…willen…)weten.

Fout vet?

De voorlichting hamert op ‘minder vet’. Mensen eten inmiddels inderdaad steeds minder vet. En het enige vet dat ze wel durven te eten is ‘meervoudig onverzadigd’, want dat is ‘beter voor de bloedvaten’, zegt de boodschap. En om af te vallen moet je vooral vetarm eten. Er mag bovendien geen zout meer op je eitje, de radijsjes of de nootjes, want ‘daar krijg je hoge bloeddruk van’. Je moet elke dag minstens twee stuks fruit eten, liever drie, want dat zou je beschermen tegen kanker. Veel brood zonder boter is supergezond. En in de lunchpauze in de zon zitten moet je ook niet doen, want daar krijg je huidkanker van. De wetenschap levert geen overtuigende basis voor deze standpunten. Het is allemaal niet waar…..

Gezonder?

Mijn conclusie is dat de ‘gezonde voeding’ helemaal niet gezond is. Het roer van de voorlichting moet om! Meer informatie en bestelprocedure op www.fabelfoutvet.nl

Marijke Samsom studeerde levensmiddelentechnologie en voeding aan de Wageningen Universiteit. Zij zocht naar de wetenschappelijke verantwoording van de actuele voorlichting over ‘gezonde voeding’ en schreef daarover een boek. Het roer moet om.

Ancestral Health Stichting Nederland wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven