Hanno Pijl & Esther van Zuuren

Mensen met het metabool syndroom, een voorstadium van diabetes type 2, hebben baat bij het zogenoemde paleodieet. Mensen die zich houden aan dit voedingspatroon eten geen granen, zuivelproducten en geraffineerde suikers. Het ‘oerdieet’ pakt enkele kenmerken van het metabool syndroom aan, zo vermindert het de buikomvang en verlaagt het de bloeddruk. Dat blijkt uit analyse van de wetenschappelijke literatuur in een systematisch review.

Bijna een miljoen Nederlanders lijden aan diabetes type 2 en een op de drie mannen en een op de vier vrouwen tussen de 30 en 70 jaar kampt met het metabool syndroom. Die laatste groep heeft (nog) geen suikerziekte, maar wel een verhoogde bloeddruk en HDL-cholesterol, hoge glucosewaarden, een vergrote buikomvang en te veel vetzuren (triglyceriden) in het bloed. Hierdoor lopen zij meer risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Esther van Zuuren, huidarts en ervaren systematische reviewer, en Hanno Pijl, hoogleraar Diabetologie in het LUMC, bestudeerden samen met de Amerikaanse medisch auteur Eric Manheimer en Bahreinse medisch auteur Zbys Fedorowicz, de literatuur over paleovoeding volgens de strikte regels van Cochrane. Ze ontdekten dat het paleodieet, ook wel oerdieet genoemd, de bloeddruk, de buikomvang en de hoeveelheid triglyceriden van mensen met het metabool syndroom verbetert. Mensen die zich aan dit voedingspatroon hielden voelden zich ook beter dan mensen die dat niet deden. “Het is een verrassend sterk effect, zeker gezien het feit dat de controlepersonen een dieet volgden volgens nationale richtlijnen voor diabetespatiënten”, aldus Pijl.

Gedacht wordt dat het paleodieet gezond is omdat de mens tienduizenden jaren op deze voeding gedijde. De moderne mens zou hier nog steeds  genetisch op zijn ingesteld. Pijl vermoedt dat het vooral gaat om het eten van onbewerkte producten. “Ik ben er nog niet zo van overtuigd dat granen en zuivel slecht zijn voor mensen zonder coeliakie en melkintolerantie. Ik denk dat het vooral belangrijk is om veel groente en fruit te eten en een klein beetje vis en vlees. En dat het goed is om zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers te gebruiken.”

De onderzoekers verwachten dat hun publicatie het nodige stof zal doen opwaaien, met name in de Verenigde Staten. Daar is het paleodieet zeer populair, maar het kent er ook felle critici. Van Zuuren en Pijl benadrukken dat het effect alleen onderzocht is bij mensen met het metabool syndroom en er slechts naar een termijn van een aantal weken tot zes maanden is gekeken, langere studies zijn er nog niet.

Het artikel Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis is verschenen in The American Journal of Clinical Nutrition.


Hanno Pijl & Esther van Zuuren

Het paleodieet is inmiddels in een handvol klinische studies getest, waarbij met name is gekeken naar het effect op het Metabool Syndroom. Onlangs verscheen een veelbesproken meta-analyse van deze onderzoeken. Mede-auteurs Hanno Pijl en Esther van Zuuren van het LUMC openen het symposium met een videopresentatie van de resultaten.

Ancestral Health Symposia Sprekers

Nieuwsbrief

Contact

ga naar boven